Specialtecken

Winbas hjälp

Att använda ett specialtecken - en bokstav som inte finns tillgängligt på tangentbordet, men som ändå finns tillgängligt i teckentabellen.

Det finns i princip två sätt att registrera ett tecken som inte finns på tangentbordet.

Teckenuppsättning

1. Via Startmenyn, börja skriv Teckenuppsättning.

2. Ange ett standardteckensnitt som t.ex. Arial.

3. Välj det aktuella tecknet och tryck kopiera.

4. Klistra sedan in tecknet i ett textfält i Winbas. Om tecknet ska användas flera gånger, välj klistra in igen.

ANSI-koder

Ett annat sätt är att ange den så kallade ANSI-koden för tecknet med fyra siffror på det numeriska tangentbordet. Genom att hålla ner alt-tangenten och ange en sifferkombination kan alla tillgängliga tecken nås. Om man t.ex. har ett engelskspråkigt tangentbord och önskar att skriva tecknet ö blir kombinationen: Alt+0246.

Exempel på användbara ANSI-koder

Tecken

Kod

Beskrivning

0128

Eurotecken (nyare teckensnitt)

©

0169

Copyright

®

0174

Registrerat varumärke

²

0178

Kvadrat

³

0179

Kubik

¼

0188

En fjärdedel

½

0189

En halv

¾

0190

Tre fjärdedelar

Æ

0198

Stora danska Ä

Ø

0216

Stora danska Ö eller diameter

æ

0230

Lilla danska ä

ø

0248

Lilla danska ö

Tips. För att använda ett av ovanstående tecken, dubbelklicka på tecknet, högerklicka på markeringen och välj Kopiera.

För övriga tecken och koder hänvisas till Teckenuppsättning.

Fotnot ANSI står för American National Standards Institute och är den standard som används i Windows.